Claes Svensson

Fakta

Namn: Claes Svensson

Sysselsättning: Frilansande journalist, tidigare chefredaktör på Alingsås Tidning

Koppling till BK Spark: Mångårig styrelseledamot, före detta spelare och tränare. Fortfarande aktiv.

Nu har vi kommit ett drygt halvår in på jubileumsåret 2024. 50 år sedan ett gäng kompisar bestämde sig för att bilda ett fotbollslag som skulle förena nytta med nöje, det vill säga fotboll med trivsamt umgänge. Och det var verkligen en idé som slog rot. Ett lag blev två, A- och B-lag – som blev tre under ett antal år när ett gäng tjejer ville haka på.

Sportsligt sett har det gått upp och ner, som det oftast gör i den här branschen. Mestadels spel i division 6 – men även några fina år i division 5 där vi utmanade såväl Gerdsken som Alingsås IF. Under storhetsåren var stommen i A-laget före detta duktiga lokala spelare som valde att varva ner i Bollklubben. Men även ett antal exallsvenska spelare har passerat revy. Tänker på Jackie Mattsson och Janne Nilsson som varit både spelare och tränare i våra lila färger. Jackie hade ju ett antal fina år med IF Elfsborg, men finns tyvärr inte med oss längre. Janne hade sin storhetstid i IFK Göteborg när klubben började sin resa mot framgångar i Europa. Men vi får heller inte glömma bort Tommy Kastman som spelade allsvenskt med såväl Åtvidaberg som AIK. Tommy var spelande tränare en period när han jobbade i Alingsås. 

Bland lokala profiler som gjort nedslag i Spark märks spelare som Peter Östlind, Patrik Westberg, Morgan Lidén, Conny ”Conka” Svensson, Arnold Glännbro, Alexander Arsic, Birger Stenseke, Joakim Stark, Per Inedahl, Toni Hjortheimer, Martin Hallberg, Janne Partanen, Jens Lundbäck, Johan Korpås, Daniel Peterson, Per Skoog och många, många fler. Det skissas på ett scenprogram
som kan bli något alldeles extra… 

Klubben klarade ett antal generationsväxlingar men efter cirka 40 år blev det allt mer kämpigt att få ihop såväl spelartrupp som ekonomin. Och våren 2019 var klubben faktiskt bara någon vecka från att begära sig i konkurs. Det var stora skulder och heller inget lag att ställa på benen. I det här läget var vi sju man som klev in för att rädda det som räddas kunde. Främst för att klubben inte skulle gå i graven utan att göra rätt för sig rent ekonomiskt. Det var skulder till såväl förbund, som domare och ett antal leverantörer. Några sportsliga ambitioner fanns inte i det här läget även om vi drog igång lite gubbträningar för skoj skull. 

Med hjälp av gamla trogna sparkare och dito sponsorer kom vi ganska snabbt på grön kvist ekonomiskt. Många som betalade in stödmedlemsskap och de nyväckta tipspromenaderna gjorde naturligtvis sitt till. Och när omgivningen förstod att det fanns stabilitet kom också sportsliga intresseförfrågningar. Först ut var ett gäng hockeykillar som ville ha något att göra sommartid och året därpå kom en liknande förfrågan från ett handbollsgäng som ville plocka upp fotbollen. Och nu, år fyra med seriespel, står vi här med drygt 40 spelare i två lag och topplaceringar i såväl division 6 som utvecklingsserien. Ledarstaben runt laget är väldigt stark och vi har även vågat oss på att bli med klubblokal på nytt. Skulle nästan våga påstå att BK Spark som klubbidé är starkare än någonsin. Att spela hygglig fotboll kombinerat med en stark kamratskap där alla ska känna sig välkomna.

Visst är väl det här värt att fira!? Det tänker vi göra med en 50-årsfest i gammal god anda den 26 oktober. Det är redan en hel del biljetter sålda – och vi hoppas naturligtvis på ”lapp på luckan”. Och tror på en härlig blandning av gamla och unga spelare, sponsorer, vänner och andra som följt klubben genom åren. Det skissas på ett scenprogram som kan bli något alldeles extra. Det här vill du inte missa! Följ länken och gå in på hemsidan och läs mer om hur du köper biljett: 

https://www.bkspark.se/bkspark/sida/108326/bk-spark-50-arsfest

 

På hemsidan kan du också följa hur det går för våra lag – och när vi spelar matcher.

Hoppas vi ses!

CLAES SVENSSON

Ett av alla bejublade cabarénummer genom åren. Här var det Baccara som gästade en årsfest. Snart är det dags igen…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen