Johan Gronowitz

Fakta

Namn: Johan Gronowitz

Sysselsättning: Entreprenör. Äger och driver bl a en reklambyrå. 

Koppling till BK Spark: Spelade under en period i såväl A- som B-lag. Var även ledare i B-laget och satt i styrelsen något år på 90-talet.

BK Spark väcker onekligen en del minnen till liv. Jag började arbeta på Alingsås Kuriren tidigt 90-tal. Av någon märklig anledning var Spark lika väl förankrat hos gratistidningen Kuriren som den prenumererade antagonisten Alingsås Tidning. På Kuriren huserade kända Spark profiler som Christer ”Pinnen” Mårtensson, Arnold Glännbro, Jackie Mattsson, Martin Gustavsson, Peter ”Pepsi” Olausson och Göran Carlén. 

Det verkade som det var inte bara fotboll utan mycket annat kul runt omkring. Jag gillade att träna och hade till viss del tröttnat på att löpträna i ensamhet. Hängde med på några träningar. Som tur var det försäsong så alla de riktiga ”bollspelarna” uteblev med sin närvaro. Gruset på Alströmer och intervaller i Hjortgården var inte så attraktivt. Men jag tyckte det var rätt kul samt sedan duscha och hänga lite i klubblokalen. Sedan blev det mycket spel och ledaransvar i B laget. Satt också i styrelsen under någon period.Det var något som de övriga ”seriösa” föreningarna i området inte hade en chans att matcha. 

Även om det känns som en svunnen tid så går det inte att komma ifrån att Spark var en stark tillhörighet i Alingsås. Seriöst med en klackspark. Mycket samlades kring hemmamatcher med A-laget på fredagarna. Några öl efter matchen i klubblokalen. Ut på stan. Förmodligen Frid&Fröjd. Tipspromenaderna på jul och påsk. Givna sammanhang att träffas och umgås.

Ett speciellt minne är också cabaréerna vid klubens årsfester. Inte minst när jag själv uppträdde som Tomas Ledin. Roligt men nervöst. Mycket garv och övande inför. 

Själv var jag under den här perioden en av de drivande krafterna kring sponsorintäkter där vi till och med gjorde en hel tidning i tabloidformat som distribuerades till alla hushåll i området. 45 000 ex. Det var stort. Det var en stor laginsats med Claes Svensson vid rodret. Det gav ett fint överskott och var något som de övriga ”seriösa” föreningarna i området inte hade en chans att matcha.

Spark som företeelse både för att träna, tävla och tillhörighet var helt unik. Något som jag ofta fortsatt tänker på med värme.

Johan Gronowitz, näst längst till vänster, tillsammans med några av sina arbetskamrater en viktig uppdragsgivare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen