Alexander Nilsson

Fakta

Namn: Alexander Nilsson, av många kallad ”Peasly”

Sysselsättning: Head of After Sales, Hedin US Motor.

Koppling till BK Spark: Före detta spelare, tränare och styrelseledamot.

Min bakgrund som fotbollsspelare gick via ungdoms- och juniorspel i AIF, en sväng i Gerdskens BK, College-fotboll i USA för att sedan hamna på Högskolan i Halmstad och en kortare sejour i Alet BK. Parallellt med fotbollen spelade jag också innebandy, vilket mer och mer med åldern blev mitt förstaval med spel i IBK Alingsås och även senare Halmstads IBK.
Vid något tillfälle under studieåren träffade jag Martin Hallberg, som då var tränare i BK Spark som absolut tyckte att jag skulle komma dit, och väl tillbaka i Alingsås efter avslutade högskolestudier blev BK Spark det naturliga valet.
Faktum är att jag redan som 8-åring i början av 80-talet fått en avlägsen kontakt med BK Spark då en av mina klass- och lagkompisars pappa – Conny ”Kånka” Svensson valt att trappa ned och lira längre ned i seriesystemet. Detta låg nog till grund för min uppfattning om Spark som en ”Gärdsgårdsklubb”. Faktum är dock att vi i Spark under ett antal säsonger från slutet på 90-talet och en bit in på 00-talet hade för div. 5-nivå ett ganska etablerat och namnkunnigt gäng som skuggade topplagen i serien. Träningsfliten var dock inte alltid på topp hos alla varför också kvaliteten på våra insatser ibland varierade rätt mycket från match till match. Och att få ihop både A- och B-lag under höstsäsongen var alltid en utmaning…Att ha gjort tveksamma gestaltningar av t.ex Bono och Blackie Lawless tillsammans med vårt fantastiska kompband inför ett fullsatt ”Hotet” är minnen för livet. 

Under en säsong hade jag förmånen att utgöra ena delen i BK Sparks tränarduo tillsammans med Claes ”Kate” Svensson. Jag var då spelande tränare och det kändes bra att efter en väldigt ojämn säsong till slut lösa ett nytt div. 5-kontrakt. Ett roligt minne från den säsongen är att vi, som i det här läget inte säkrat nytt kontrakt, i en av de senare omgångarna mötte Östadkulle som slogs om seriesegern. De tog lite planenligt ledningen, trots att vi stod upp bra. I mitten på andra halvlek fajtade vi oss in ordentligt i matchen och lyckades kvittera. Nu fullt ställningskrig och ganska tufft spel som ofta i dessa möten. Sent i matchen vinner vi en duell på mittlinjen och bollen studsar fri till mig. Jag tittar upp och ser vår vänsterytter som är fri, men ser också att målvakten tjuvar för att utanför straffområdet bryta den passning alla tror ska komma. Så från drygt 40 meter drar jag istället bollen i en snygg båge över en felpositionerad målvakt in i målet. Avspark, slutsignal och 2-1 i matchens sista spark.

Nöjd över att ha avgjort med mitt livs mål får jag efter matchen höra vad min tränarkollega Claes utbrustit med ansiktet gömt i händerna när han insåg att jag valt att gå på avslut… ”Åsså skjuter det kålhuvvet”�� (Till Kates försvar ska sägas att jag hade testat den typen av långskott i andra matcher – dock utan att vara i närheten av att lyckas…)
Sparks årsfester, eller Kabaréer, var ju legendariska på den tiden och oavsett var vi arrangerade den var det i princip slutsålt. Att uppträda på dessa tillställningar var alltid speciellt och inte minst nervöst! Att ha gjort tveksamma gestaltningar av t.ex Bono och Blackie Lawless (W.A.S.P) tillsammans med vårt fantastiska kompband inför ett fullsatt ”Hotet” är minnen för livet.
Bredvid spel i Spark valde jag också att engagera mig i styrelsen och var Vice Ordförande under ett antal år. I förlängningen gjorde det att jag också i drygt 10 år var Ordförande i Alingsås IF Fotboll. Erfarenheten från styrelsen i Spark med idel klubblegendarer och bröderna Svensson i spetsen gav mig en grund för hur jag faktiskt i stora delar sedan valde att jobba tillsammans med styrelsen i AIF Fotboll.

Som helhet hade jag i BK Spark fantastiska år i en miljö och atmosfär som ”satt i väggarna”. De absolut flesta ställde upp på de värderingar som klubben stod för med en positiv attityd och gemensamt ansvar för allas trivsel. Fogdekvällarna, tipspromenaderna, sommarlägren, styrelsekonferenserna, årsfesterna, sponsorträffarna – listan är lång på fantastiska upptåg och idéer som både uppkommit och genomförts genom åren.
Listan på personer som man uppskattat genom åren i Spark är väldigt lång och när jag skriver detta dyker fler ansikten och namn upp i minnesbanken. Jag är oerhört tacksam för vad Spark givit mig och jag är glad och stolt att vara liten en del av Sparkhistorien.


En stark upplaga av BK Spark där Alexander Nilsson spelade en stor roll på mittfältet. Alexander syns som fyra från vänster i andra raden uppifrån.

1 reaktion på ”Alexander Nilsson”

  1. Alexander ”Peasly” Nilsson – en fruktad skytt som lätt kunde spelat i högsta serierna. Både nationellt och internationellt OM …
    … han prioriterat fotbollen i stället för 🕺🏌️‍♂️💃 och 🥂 // Kierdorf

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen